AKTUELNO

Beogradski izbori održaće se 4. marta, a na izbornoj listi Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd među prvih 25 kandidata dominiraju nestranačke ličnosti, stručnjaci, eksperti, profesionalci u oblastima u kojima rade i stvaraju.

Među onima koji su rešili da na predstojećim gradskim izborima podrže listu Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd našla se i Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja kaže da ova institucija nikada nije prestajala sa radom i da je bila prisutna na različite načine i u različitim oblicima.

Foto: TV Pink

- Sada nam je najvažnije da završimo građevinske radove i to je ozbiljan posao i bremenit zadatak, koji će biti obavljen 31. marta. Narodni muzej će nakon ovoga pristupiti realizaciji stalne postavke - rekla je Brešković za Pink.

Izvanredna biografija i vrhunska kompetencija

Bojana Borić Brešković, istoričarka antike i direktorka Narodnog muzeja, rođena je u Beogradu 1947. godine. Diplomirala je klasične nauke na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a uporedo je studirala arheologiju. Magistarske studije završila je na odeljenju za istoriju na istom fakultetu.Bavi se kulturnom i ekonomskom istorijom antičkog doba na teritoriji Srbije i centralnog Balkana. Studijski je boravila u mnogobrojnim svetskim muzejskim i naučnim centrima i autor je više od 130 naučnih radova. Kao rukovodilac ustanova od naučnog značaja, pokrenula je raznovrsne programe, projekte, izložbe i manifestacije u cilju afirmacije univerzalnih i naročito nacionalnih kulturoloških vrednosti.Pored rekonstruisanog Muzeja Vuka i Dositeja, pokrenula je sveobuhvatne i temeljne građevinske radove u Narodnom muzeju, sa ciljem da bude osposobljen da na savremen način ostvaruje svoje mnogobrojne delatnosti i da iznova postane atraktivno mesto susreta Beograđana i gostiju prestonice, potvrđujući svoju visoku ulogu u kulturnoj istoriji našeg naroda.Dobitnik je Povelje za stvaralaštvo Ministarstva kulture Republike Srbije, Zlatnog beočuga za doprinos razvoju kulture Beograda, Izvanrednog zlatnog beočuga za životno delo, Gramate Sinoda Beloruske pravoslavne crkve i drugih priznanja.

Sve što se čuva u Narodnom muzeju u vlastištvu je Republike Srbije, a muzej čuva veliko bogatstvo, kaže Brešković.

- Čuva se ono što je iznedrilo naše tlo, kada govorimo o arheološkoj komponenti zbirki od praistorije, preko antike, srednjeg veka. Čuvaju se isto tako i mnogobrojna umetnička dela koja predstavljaju, kako našu nacionalnu umetnost, tako i poznatu zbirku strane umetnosti - kaže direktorka Narodnog muzeja.

Srbija i Beograd imaju mnogo da ponude i vrlo je važno ulaganje u muzeje. Muzej grada Beograda je, kako ističe Brešković, na neki način srodan Narodnom muzeju.

- Međutim, Muzej grada Beograda nema svoje prostorije od osnivanja, ali se nadamo brzom preuređenju vojne zgrade u Resavskoj - kaže Brešković.

Na pitanje zašto je podržala listu Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd, kaže da je odgovor vrlo jednostavan i očigledan.

- Činjenica je da, ja jesam neko ko je rođen u ovom gradu, a predsednik je prvi koji je počeo da se brine o kulturi, ne samo Beograda, već uopšte. Ovo je prvi put da je kultura dospela u fokus, da postaje interesantna, a ona je vrlo važan segment naših života - ističe direktorka Muzeja.

Kao budući odbornik, kako kaže, mogla bi da pruži mnogo, jer poznaje grad, njegovu istoriju, tradiciju i kulturu.

Foto: TV Pink

- Bavim se i poznajem kulturu Beograda, nekada sam bila sekretar za kulturu grada, tako da su mi mnoge institucije mnogo poznate. Beograd ima 30 institucija, 11 manifestacija i 11 pozorišta. Sva pozorišta, sem Narodnog, nalaze se na gradskom budžetu i zaista mislim da u oblasti, kako šire, tako i kulture u užem smislu, mogu da dam određeni doprinost - kaže Brešković.

Kultura, kako ističe, ne može sama da sredi svoje finansijsko stanje, već treba da se okupimo oko nje i pomognemo joj.

- Lista Aleksandra Vučića pokazala je da može da pruži mnogo više kulturi, da može da ulepša naš grad, učini ga boljim, lepšim i privlačnijim - zaključila je direktorka Narodnog muzeja.

#Aleksandar Vučić

#Bojana Borić Brešković

#Izbori

#Narodni muzej Beograd

'